Elämän perusrytmi

7.2.2021 Karviossa, Tarja Saharinen

Elämän perusrytmi pitää hengissä. Ihminen on luontokappale, jolle kuuluvat samat lainalaisuudet kuin muillekin elollisille olennoille. Ihmisen elämä sykkii vuorokauden ja vuodenkierron rytmissä; tai ainakin yrittää. Vuosituhannet- ja vuosisadat ovat muovanneet perusrytmiä ihmisen kehoon, mieleen ja vuorovaikutukseen.

Elämäntyytyväisyys on paljon tutkittu aihe. Mutta vieläkään ei ole saatu täysin selvyyttä kaikista tekijöistä, mitkä tyytyväisyyden muodostavat. Elämäänsä tyytyväiset ihmiset muodostavat omanlaisensa joukon, joita voi jopa kadehtia. Elämäntyytyväisyys liittyy läheisesti elämänlaatuun ja terveyteen. Elämäntyytyväisyys, elämänlaatu ja terveys ovat tavoiteltuja tiloja, ja niihin ollaan valmiita satsaamaan tutkimusta ja rahaa. Elämäntyytyväisyys ja hyvä elämänlaatu ovat henkilökohtaisia kokemuksia, joihin vaikuttavat monet tekijät. Niiden ympärillä on paljon markkinointia, mainontaa ja mielikuvien luomista. Sosiaalinen media on alkanut määritellä elämäntyytyväisyyttä, elämänlaatua ja terveyttä. 

Mutta miten olla elämäänsä tyytyväinen, kokea hyvää elämänlaatua ja pysyä terveenä? Koronakriisi ja muut kriisit tuovat elämän perusrytmin lähemmäksi meitä. Arjen tavalliset asiat ja perustarpeet tuntuvat taas tärkeälle: uni, ravinto, läheiset ihmiset sekä sopiva määrä työtä, tekemistä ja lepoa.  Luonnon rytmin huomioiminen antaa voimavaroja ja elämän iloa. Eri vuodenaikoina voi tehdä eri asioita ja saada samalla terveyttä ja muuta hyötyä. Luontoon, käsillä tekemiseen ja arkiliikuntaan liittyvät harrastukset ovat palautuneet. Tyytyväisyys elämään ei vaadi isoja taloudellisia uhrauksia. Mutta on varmasti helpompi olla elämäänsä tyytyväinen ilman jatkuvaa huolta toimeentulosta. Elämää, terveyttä ja ihmiskontakteja uhkaavan koronapandemian poistumista toivomme kaikki.

Arjen perusrytmin pyöriessä tasapainossa mielen kanssa meillä ei ole mitään hätää. Mutta tämän yhtälön saavuttaminen voi olla yllättävän vaikeaa. Joskus on hyvä pysähtyä rehellisesti miettimään, mikä on hyvinvoinnilleni oikeasti tärkeää. Joskus tarvitsemme asian miettimiseen ja asiantilan korjaamiseksi tukea läheisiltä tai ammatti-ihmisiltä. Elämän ja arjen perusrytmin löytyminen palauttaa meidät lähemmäksi normaalia tilaa ja elämäntyytyväisyyttä. 

Ystävänpäivän hiihtoretki

Leave a comment